Woning en zorgvoorziening

De woongroep bestaat uit tien kleine appartementen met een gemeenschappelijke ruimte. Iedere bewoner heeft een eigen appartement van ca. 35 m2, beperkte keukenfaciliteiten en een eigen badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken en huiskamer, waar alle bewoners samen, én met eventuele gasten, gebruik van kunnen maken. Bovendien is er een logeerruimte, die in geval van nood ook gebruik kan worden door een nachtwacht. Ook is er een gemeenschappelijke buitenruimte, een wasruimte en een berging.

De woongroep bevindt zich midden in Delft en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het voorzieningen niveau in de omgeving is hoog: winkels, cafés, restaurants, bibliotheek, bioscoop, theater op loop afstand, zodat deelname aan de samenleving op een onbelemmerde manier mogelijk is. Het betreft bovendien een veilige plek, met een goed controleerbare ingang, waar de groep zo zelfstandig mogelijk kan opereren.

Begeleiding & Ouders

Omdat de bewoners redelijk zelfstandig zijn en zoveel mogelijk bezigheden elders hebben (overdag of ’s avonds) is er parttime begeleiding in de woongroep, vooral op momenten dat de bewoners aanwezig zijn. Er wordt uitgegaan van coachende begeleiders, die enkele uren in de ochtend en de namiddag/avond aanwezig zijn, met speciale aandacht voor het sociale proces. In de weekenden is indien nodig begeleiding aanwezig. Er is geen dagelijkse 1op1 begeleiding maar wel sprake van 24 uur toezicht.  De begeleiding wordt inhoudelijk aangestuurd door een deskundige die samen met de ouders voor elke bewoner een Persoonlijk Toekomst Plan opstelt en op afstand het welbevinden van de bewoners en de onderlinge verhoudingen bewaakt. Ook is hij of zij beschikbaar voor de intake en advisering aan het bestuur van TOV bij het zoeken en kiezen van nieuwe bewoners

De ouders blijven actief betrokken bij de ontwikkeling van hun kind en bij het opzetten en in standhouden van de woongroep. Zij blijven ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van werk en andere activiteiten. De uitvoering van ideeën en plannen blijft zoveel mogelijk in handen van anderen (begeleiding). Het idee is wel dat de ouders op de langere termijn ook de eindverantwoordelijkheid kunnen overdragen aan door henzelf uitgekozen andere betrokkenen (vrienden, familieleden, professionals). De begeleiding en aansturing wordt met PGB ingehuurd door de stichting.

Over de Woning

De Coendersbuurt is een kleine nieuwbouwwijk dicht bij de binnenstad en het station van Delft. Onder één van de vier stadsblokken is een parkeergarage waarop oorspronkelijk 22 eengezinswoningen waren gepland. Op de plaats van 3 van deze woningen is een kleinschalig appartementengebouw ontworpen.

De 10 zelfstandige appartementen met een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en buitenruimte en zijn tussen de 32 m2 en 40 m2 groot.

Alle appartementen beschikken over een woonruimte, keukentje en badkamer en elk heeft een frans balkon. Er zijn twee appartementen op de ‘bel etage’, twee op de eerste verdieping en drie op de tweede en zolderverdieping.

De gemeenschappelijke woonkamer is uitgebouwd langs de zijkant en heeft deuren naar de buitenruimte. Er is plek voor de 10 bewoners om te zitten, eten en te koken. Naast deze woonkamer is er een (logeer)ruimte voor een begeleider met eigen badkamer en slaapgelegenheid.

Omdat het gebouw op een (half verdiepte) parkeergarage staat moet je na de voordeur eerst een trapje op naar de ‘bel etage’. Maar vandaar gaat er zowel een trap als een lift naar de verdiepingen daarboven. Iedereen kan zo binnendoor van het appartement naar de gemeenschappelijke ruimte of buitenruimte.